Видях Рим, не умрях! Видях обаче Тато и бях на път да се гътна

Вечна дружба! Рим - София... и венец на Тато за Св. Кирил. От него и само за него
18 окт 2007 16:30,
12
Видях Рим, не умрях! Видях обаче Тато и бях на път да се гътна
България в Рим: От Тодор Живков – председател на Държавния съвет на Н.Р. България. Снимка: Dnes.bg

Гробът на Свети Кирил

Видях Рим и всичкото му там – Ватикана, площада Св. Петър, Купола на катедралата, катакомбите, Римския форум, Колизеумът, Фонтана Ди Треви, Испанските стълби и много, ама още много катедрали - то комай на всеки ъгъл в Рим има по една за възхвала на Бог, пък и за туриста.

От всеки ъгъл, на всяка сграда, пицария, кафене, пък и от всяка будка ти се усмихва по един старец в бели одежди - Йозеф Ратцингер.

С вдигната ръка тоз папа, наречен Бенедикт ХVІ, благославя католици, правоверни и не дотам.

Но бях тръгнал да ви казвам за Тато.

Позабравен у нас, там ми се яви в целия си ръст! То на едни им се привиждат папи от огньове, обаче на мен ми се яви самият Тодор Живков от бронз.

И не къде да е, а на гроба на Св. Кирил, създател на славянската писменост.

Тук, в катедралата Сан Клементе, в мазето й, потънало във влага, го видях.

Осеян с благодарности /От Русия, Словакия, Украйна, Хърватия, Македония и мн. др./ към човека, създал глаголицата, срещу гроба му се мъдри и един венец.

Напук на писанията от сорта – „Со благодарност од македонскиот нàрод“, на него/ венеца/ пише: "На създателите на българската и славянската писменост от Тодор Живков – председател на Държавния съвет на Н.Р. България Юни 1975"

Брей, да дойдеш до Рим, да не видиш папата, ама да видиш Бай Тошо.

Това „чудо“ другарят Живков го поставил още през 75-та.

Та питам аз, днес, в лето 2007-мо, така ли не се намери „отговорен“ български политик, който да махне таз гавра и да сложи, макар и друг венец, на същото място с някой по-смислен текст.

Акъл за текста няма да давам, имаме си интелектуалци за таз работа. Обаче да видиш Рим, и да не умреш, а да си на път да се гътнеш от венец на Тато, си е направо за психолог.

То тя и държавата ни е за психолог!

Гробът на Свети Кирил

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Някой, който е бил преди 16 години
Увайаеми Господин Желев, защо смятате, че този венец трябва да бъде махнат от това най-българско място извун България? Трябва да се радвате, че поне го има, за да разбират случайно попадналите туристи къде са се озовали. Но остава въпросът, защо това е единстве знак оставен от Българи я там?
10
0
 
0
 
! Отговори
Blah преди 16 години
ОК, колко от вас отидоха на екскурзия? Айде направете една класация на бирата в посещаваните от вас места и недейте вече с тоя Рим, че пресолявате.
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Наистина са много зле журналистите от dnes.bg . Вече си чета адекватен новинарски сайт и от време на време отварям днес.бг за да се позабавлявам на гърба на някой слаб журналист.
8
0
 
0
 
! Отговори
fea преди 16 години
I AZ BEH IZNENADANA,KATO POSETIH GOLYAMA GRADSKA BIBLIOTEKA I NA BULG.LITERATURA SE MUDRESHE SAMO 1 TOM NA ,,POD IGOTO" I MNOGO NA T.ZIVKOV-ALMANASI.ALBUMI OT PRAVES RE4I I K-VO LI NE OT,,VELIKIA AVTOR" PREZ 70 GOD.I AZ SI ZADADOH PODOBNI VAPROSI-,,NYAMA LI KOI DA GI IZHVURLI? IZGLEZDA NYAMA-STOTO V SU6TOTO VREME BULGARSKIA POSLANNIK V FINLAND RAZVIVASHE ,,SOBSTVEN BIZNES"-PRODAVASHE NA 4ERNO RAKIA .ZA KOETO BESHE I OTZOVAN.AMI TEZI PREDI NEGO POSLANNISI I KULTURNI ATASHETA ??????I DNES V GRADSKATA NI BIBLIOTEKA SEDI SAMO T.ZIVKOV , I 1 TOM NA PODIGOTO-A 24 4ASA IDVA 2 PUTI MESE4NO!!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Х преди 16 години
да префсонираме гробовете на светците си заради някакви политически промени?!?!?!?!*** глупостта... Че Тато не беше цвете, не беше, ама това е преди всичко гробът на св. Кирил. На него венци са поставяли и достойни, и не толкова достойни хора... Автора като толкоз е вдигнал мерника на ТЖ посмъртно, да попита защо къщата му в Правец се води "къща музей". Е, да, ама за такъв въпрос трябва първо да те вълнува, после да се сетиш да го зададеш, и накрая, може би - и да ти стиска да го зададеш. То не е като да ти хрумне нещо между две пици в Рим, образно казано...
6
0
 
1
 
! Отговори
Ученик от СПТУ преди 16 години
Сигур я увяхнал...
5
0
 
0
 
! Отговори
учителка от Хуманита преди 16 години
Преди 4 години ученици от ХГ "СВ.СВ. Кирил и Методий" Велико Търново положиха венец на гроба на Св.Кирил.Къде е венеца?
4
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 16 години
Това хич не е маловажен проблем! Това е срам за нашия народ пред целия свят!
3
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
А кажи ми ти толкоз ли няма какво да се пише? И каква е тази статия? Днес.бг са много зле. Не знам кога ще намеря друг портал и ще ги отсвиря.Както и спорт1.бг
2
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Пич земи се осъзнай, разбираш ли поне малко от история!Ако да тогава я уважавай!Аз те знам теб детето ти с пневмония, а ти в Италия, ако изобщое вярно това, което говориш, щото май доста лъжеш!
1
0
 
0
 
! Отговори
Anonim4e преди 16 години
Аман вече от некадърни ***,особено тия от днес.бг.Стига сте парадирали с промитите си мозъци,кат е писано от Тато-ще стои,ще стои дори да е от Желев,Стоянов,Костов или Пъравнов,това е, гледайте най-важните проблеми,оставете тия другите